Ciasto 3 bit robię bez pieczenia. Poznaj prosty przepis, którym zaskoczysz swoich bliskich
Ciasto 3 bit to jedno z wielu ciast bez pieczenia, które przygotujesz w mniej niż godzinę. Musisz jednak uzbroić się w cierpliwość, bo gotowe ciasto wymaga chłodzenia przez 3-4 godziny.
Jak zrobić ciasto 3 bit bez pieczenia?
Ja robię ciasto 3 bit, korzystając z gotowej masy kajmakowej oraz budyniu w proszku, ale możesz też przygotować je z domowym kajmakiem oraz domowym budyniem.
Rada: masło do masy budyniowej musi być miękkie – wyjmij je z lodówki na 1-2 godziny przed przystąpieniem do przygotowywania kremu. Śmietana kremówka oraz naczynie, w którym będzie ubijana, powinny być mocno schłodzone.
Przepis: Ciasto 3 bit
Ciasto bez pieczenia, które je się po schłodzeniu, to pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Składniki wystarczają na przygotowanie ciasta w foremce o wymiarach 20 x 30 cm.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 4 godz. 50 min.
- Liczba porcji
- 20
Składniki
- 300 g herbatników maślanych
Na krem budyniowy:
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 800 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- ziarenka z 1/2 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 g masła
Na masę kajmakową:
- 1 puszka kajmaku
Na masę śmietanową:
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki glukozy w proszku
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 tabliczka gorzkiej
Sposób przygotowania
- Gotowanie budyniuZ 800 ml zimnego mleka odlej 1 szklankę. Do szklanki zimnego mleka dodaj proszek budyniowy i wymieszaj. Resztę mleka zagotuj z cukrem, ziarenkami z 1/2 laski wanilii lub ekstraktem waniliowym. Jeżeli w składzie proszku budyniowego znajduje się cukier, to nie dodawaj go do mleka. Do gotującego się mleka wlej zimne mleko z proszkiem budyniowym. Cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu uzyskania jednolitej, gęstej masy. Możesz również przygotować budyń w proszku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, czyli z 1 litra mleka. Ja dodaję mniej mleka, żeby budyń był bardzo gęsty. Gotowy budyń zdejmij z kuchenki i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Możesz przyśpieszyć stygnięcie budyniu, przekładając go np. do dwóch szerokich salaterek lub na półmiski.
- Łączenie składników masy budyniowejMasło ubij na jasną, puszystą masę. Dodawaj stopniowo zimny budyń i ubijaj na średnich obrotach. Masa budyniowa powinna mieć jednolitą konsystencję. Gotową masę budyniową przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- Przygotowanie masy śmietanowejMocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem na gęstą, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj glukozę wymieszaną ze skrobią ziemniaczaną – składniki te zastąpią dostępne w sklepach „fix-y” do bitej śmietany, które pomagają utrzymać odpowiednią konsystencję masy. Gotową masę śmietanową przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- Przygotowanie masy kajmakowejPodgrzej gotowy kajmak w kąpieli wodnej. Puszka musi być cała zanurzona w gorącej wodzie. Wyjmij kajmak z wody, zrób w wieczku mały otwór, a następnie otwórz puszkę.
- Przygotowanie spoduFormę 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej spodzie ułóż maślane herbatniki.
- Przekładanie herbatnikówNa spodzie z herbatników rozsmaruj 2/3 lekko podgrzanej masy kajmakowej i przykryj kolejną warstwą herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj pozostały kajmak. Odłóż 3-4 łyżki kremu budyniowego. Na cienkiej warstwie kajmaku rozsmaruj krem budyniowy i przykryj herbatnikami. Odłożony krem budyniowy wyłóż na wierzch ciasta i rozsmaruj. Na warstwie kremu budyniowego rozsmaruj bitą śmietanę.
- DekorowanieBitą śmietanę posyp startą na tarce o dużych oczkach lub posiekaną czekoladą.
- ChłodzeniePrzykryj gotowe ciasto 3 bit folią spożywczą (folia nie powinna dotykać wierzchu ciasta) i wstaw do lodówki na minimum 3-4 godziny. Najlepiej chłodzić ciasto 3 bit dłużej, dzięki czemu herbatniki staną się miękkie, a masa nie będzie wypływać podczas krojenia.
Pokrój ciasto 3 bit na kawałki i podawaj mocno schłodzone.
Wskazówka: ja wierzch ciasta posypuję startą gorzką czekoladą, ponieważ wszystkiego jego warstwy są bardzo słodkie. Nic oczywiście nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać do tego mleczną czekoladę. Dodatkowo wierzch deseru możesz posypać 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych.
Przydatne wskazówki do przepisu na ciasto 3 bit
Jeżeli chcesz przygotować ciasto 3 bit w większej formie, to użyj około 500 g herbatników maślanych i zrób budyń z 1 litra mleka. Do przygotowania ciasta 3 bit możesz użyć herbatników maślanych oraz herbatników kakaowych, ewentualnie herbatników pełnoziarnistych. Doskonale też smakuje domowe ciasto 3 bit z krakersami oraz z dodatkową warstwą z masła orzechowego – jeśli lubi się jego smak.
Niestety może zdarzyć się, że krem budyniowy się zważy. Jeśli tak się stanie, to możesz go uratować, dodając 2-3 łyżki gorącego mleka lub wody i miksując na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Zważeniu się kremu zapobiega dodawanie budyniu do utartego masła małymi porcjami i miksowanie na średnich lub małych obrotach (w zależności od mocy miksera).